Amalia zwaar onder vuur na ‘misbruik’ van regeringsvliegtuig voor snoepreis

De mogelijke inzet van het regeringstoestel PH-GOV voor een dispuutuitje van kroonprinses Amalia zorgt voor flinke ophef. Op sociale media klinkt felle kritiek op vermeende verspilling van belastinggeld en decadentie, nu blijkt dat het toestel vorige week waarschijnlijk is ingezet voor een reis met vijftien vriendinnen naar Griekenland.

De PH-GOV, het regeringstoestel van Nederland, is van alle gemakken voorzien. Passagiers reizen in comfortabele stoelen die volledig plat kunnen, genieten van catering op hoog niveau en koffie uit Italiaanse espressomachines. Het toestel is bedoeld voor gebruik door de koning, koningin Máxima, prinses Beatrix en bewindspersonen bij officiële reizen. De koning heeft bij reserveringen voorrang.

Luchtvaartjournalist Menno Swart vertelt in gesprek met De Telegraaf dat een uur vliegen met het toestel zo’n 7500 euro kost. Een retourtje Athene zou daarmee neerkomen op circa 45.000 euro.

- Advertisement -

Drie vluchten naar Athene sinds begin zomervakantie

Op 7 juli vloog de PH-GOV naar Athene, en keerde op 13 juli terug. Op sociale media verschenen beelden van Amalia met een groep vriendinnen van haar studentenvereniging op een Grieks vakantieadres. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt noch ontkent of de prinses het toestel gebruikte: “We doen nooit mededelingen over vervoersbewegingen van leden van het Koninklijk Huis.”

De vliegregeling bepaalt dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima het regeringstoestel ook voor privévluchten mogen inzetten. Wie er met hen meevliegt, is volgens de regeling “irrelevant”.

Het budget van Willem-Alexander

Willem-Alexander beschikt over een jaarlijks budget van circa 900.000 euro voor privévluchten, waarvan hij in de afgelopen jaren nooit het volledige bedrag uitputte. Het toestel biedt plaats aan maximaal 26 personen, inclusief cockpitbemanning. Juridisch lijkt er dus geen regel overtreden als Amalia inderdaad met vriendinnen meevloog, zolang de koning of koningin zelf ook aan boord was.

- Advertisement -

Toch roept de situatie vragen op over transparantie. Waar vluchten voor bewindspersonen in openbare lijsten verschijnen met bestemming en tijdstip, worden reizen van het Koninklijk Huis slechts aangeduid met ‘KH’, zonder verdere details.

Kritiek op sociale media

De vermeende inzet van het regeringstoestel voor een studentenreis roept felle reacties op. Woorden als “hebzucht”, “decadentie” en “belastinggeldverspilling” duiken op onder posts over de reis. Ook de timing – kort na Amalia’s afstudeerceremonie in het Concertgebouw – draagt bij aan de verontwaardiging.

Zolang de betrokkenheid van de prinses niet bevestigd is, blijft de discussie deels speculatief. Maar het incident illustreert opnieuw hoe gevoelig het gebruik van staatsmiddelen door leden van het Koninklijk Huis ligt – zeker wanneer het om privézaken gaat.

Populairste artikelen

Net binnen