Opvallend appje van Joodse organisatie aan Douwe Bob onthuld

Het Algemeen Dagblad heeft WhatsApp-berichten ingezien tussen Douwe Bob en de Joodse organisatie waarvoor hij zou optreden, waarin de zanger afspraken bekrachtigt over het niet-politieke karakter van het evenement. Deze berichten werpen nieuw licht op de rel die ontstond nadat VVD-leider Dilan Yesilgöz hem publiekelijk beschuldigde van Jodenhaat.

‘Geen politiek of religie’

Uit het bericht dat de organisatie bij Jom Ha (een Joods kinderevenement op het terrein van AFC in Amsterdam) aan Douwe Bob stuurde, blijkt dat het evenement als een familiefeest zonder politieke of religieuze lading was aangekondigd.

„Geen politiek of religie. Als hij het ziet, snapt hij het. Anders zou ik dit niet organiseren”, valt in het appje te lezen dat nu door het AD is onthuld.

Op het evenement zelf waren later toch zionistische posters en pamfletten aanwezig, net zoals in voorgaande jaren. Volgens het management van Douwe Bob was dat een breuk met de gemaakte afspraken en besloot de zanger daarom niet op te treden.

Douwe Bob eist excuses van Yesilgöz

De zaak escaleerde toen Yesilgöz op X schreef: „Kinderen wordt een optreden geweigerd om wie ze zijn: Joods. Het zal het nieuws niet eens halen. Zó gewoon is Jodenhaat geworden.” De VVD-leider kreeg daarop veel kritiek, maar het bericht staat nog steeds online.

Douwe Bob wil dat Yesilgöz excuses maakt. „Ze weet dat het bullshit is wat ze doet en ze baalt,” zegt de zanger. Eerder had zijn management al via e-mail gevraagd haar uitlatingen te nuanceren, ook vanwege bedreigingen aan het adres van Douwe Bob sinds de rel.

Geen koffie, wel excuses

Yesilgöz stelde voor om ‘onder vier ogen koffie te drinken’ met de zanger, maar daar heeft Douwe Bob geen behoefte aan. „Ik wil excuses,” zegt hij in een verklaring. „Ik heb ervoor gekozen haar niet aan te klagen, maar het scheelde weinig. Ik wil m’n tijd besteden aan positieve dingen en doorgaan met verbinden.”

Volgens de manager van Douwe Bob kwam het voorstel voor een gesprek niet van Yesilgöz zelf, maar was het een reactie op het initiatief van het management om achter de schermen tot een oplossing te komen.

Joodse organisaties willen gesprek

Naast Yesilgöz willen ook Joodse organisaties zoals Netzer Nederland en Stand With Us het gesprek met Douwe Bob aangaan. De zanger verklaarde op het podium geen voorstander van zionisme te zijn, waarover Stand With Us zegt dat hij de betekenis van het begrip uit de context haalt. „Zionist zijn zegt niets over hoe je denkt over het beleid van de Israëlische regering,” stelt de organisatie. „Door het begrip te demoniseren, wordt het leven van veel Joden hier onveiliger.”

Het management van Douwe Bob laat weten open te staan voor een gesprek met de organisaties, maar ‘achter de schermen en in alle rust’ om verdere polarisatie te voorkomen.

Dreigementen en gemiste kinderen

Douwe Bob vertelde zondagavond bij Renze dat hij vanwege de situatie met de dood is bedreigd en dat hij de kwestie juist uit de media wilde houden. „We wilden dit achter de schermen oplossen,” aldus de zanger.

De kinderen die zijn optreden hebben gemist, wil Douwe Bob alsnog tegemoetkomen. „Ik nodig de kids bij dezen uit om bij mij thuis te komen, dan ga ik zingen voor iedereen,” zei hij bij Renze.

Het management benadrukt dat het deze kwestie ‘niet langer wil laten voortduren’, gezien de impact die de bedreigingen en publieke discussie hebben gehad op de artiest en zijn omgeving.

spot_img

Populairste artikelen

Net binnen